Το διαζύγιο του Τσίπρα με την αλήθεια: 5 ψέματα για βραβείο Όσκαρ
Το διαζύγιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια είναι οριστικό και αμετάκλητο καθώς το ψέμα και η υπερβολή εξυπηρετούν καλύτερα το -δήθεν- αντιπολιτευτικό του αφήγημα.
Το να προσπαθεί κάποιος να εντοπίσει την παραποίηση ή και την απόκρυψη της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με αγχωτικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση. Διαβάζοντας, λοιπόν, με προσοχή τη συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento» της περασμένης Κυριακής, αποδεικνύεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ένθερμος οπαδός εκείνου του παλιού δημοσιογραφικού κλισέ που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν: «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία...». Προφανώς είναι μια φράση που φαίνεται να αρέσει και στο στενό κομματικό και επικοινωνιακό επιτελείο του. Ας δούμε όμως πώς αποδομείται αυτή η συνέντευξη σε μερικές, επιλεγμένες, απαντήσεις που έδωσε για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας. Της ενεργειακής κρίσης, της διαχείρισης της πανδημίας, των καταστροφικών πυρκαγιών, της ελευθερίας του Τύπου.
- «Παίρνουν κάποια δισεκατομμύρια από τις τσέπες των καταναλωτών με τα αυξημένα -λόγω τεράστιας αύξησης των τιμών- έσοδα από φόρους όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ. Κι ύστερα επιστρέφουν ένα μέρος των χρημάτων αυτών ως επιδοτήσεις για να απαλύνουν τις πληγές των υπέρογκων λογαριασμών, ποιων; Των μεγάλων παρόχων της ενέργειας που τα κέρδη τους δεν είναι αυτήν την εποχή κέρδη του ρεύματος, αλλά επιτρέψτε μου να πω... κέρδη του αίματος»
Η αγάπη για τα συνθήματα και τους τίτλους-λογοπαίγνια, τύπου ταμπλόιντ εφημερίδων της δεκαετίας του '90, είναι ένα από τα αγαπημένα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα και της ομάδας του. Μόνο που, μία ακόμα φορά, κρύβει την αλήθεια και επιδεικνύοντας, τουλάχιστον, πολιτική ανωριμότητα και εμμονή, αναφέρει ότι ο «Μητσοτάκης είναι το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας» και επαναφέρει το κλισέ «ακρίβεια Μητσοτάκη», επιδιώκοντας να παρασύρει το κοινό στο... κενό κάνοντάς το να παραβλέπει την απλή λογική: ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση στον πλανήτη δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την «αισχροκέρδεια» παρά μόνο απώλειες και φθορά από τα αλλεπάλληλα κύματα των πληθωριστικών πιέσεων. Και ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στις εθνικές οικονομίες παρά μόνο με μέτρα στήριξης. Εν τούτοις, απτόητος, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «αρνείται με διάφορα προσχήματα να φορολογήσει στοιχειωδώς τα υπερκέρδη αν και υποχρεώθηκε στη Βουλή κάτω από τη δική μας πίεση, να το υποσχεθεί». Προφανώς τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του δεν άκουσαν για τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιρειών παρόχων και την επιστροφή αυτών στην κοινωνία υπό τη μορφή μέτρων στήριξης καθώς ανάλωσαν τις δυνάμεις τους στον αυθαίρετο υπολογισμό των κερδών στα 2,2 δισ. Ενα λανθασμένο συμπέρασμα που ο κ. Τσίπρας περιφέρει ως κείμενο προσευχής όπου βρεθεί κι όπου σταθεί γνωρίζοντας ότι πρόκειται για «κατασκευή». Και, φυσικά, ούτε λόγος στη συνέντευξη για τα 50 δισ. ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση έχει στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία από την επόμενη κιόλας ημέρα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
- «Και φυσικά θα επιβάλλαμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας, θα περνάγαμε άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ και μη με ρωτήσετε πώς. Οπως πρέπει και όπως γίνεται. Ακόμη κι αν έπρεπε να την κρατικοποιήσουμε, θα το κάναμε. Εδώ το έκανε ο Μακρόν. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια κοινής ωφέλειας».
Η ευκολία με την οποία «κόβει-ράβει» στα μέτρα του είναι γνωστή. Οπως και η ευκολία με την οποία αποκρύπτει την πραγματικότητα. Ποια είναι η αλήθεια, όμως, για την περιβόητη «κρατικοποίηση» της γαλλικής ΔΕΗ; Επρόκειτο για μια εταιρεία η οποία ήταν και χρεοκοπημένη αλλά και ήδη κρατική κατά 84%. Τα χρέη της ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ ενώ οι μισές από τις 56 πυρηνικές μονάδες της είναι κλειστές λόγω βλαβών, κόστους και κακής συντήρησης. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά να βάλει 12 δισ. -μόνο οι ζημιές για το 2022 υπολογίζονται στα 18 δισ.- δίχως να μιλά για κρατικοποίηση, αλλά για την εξαγορά μετοχών που πωλούσαν μέσα σε κλίμα πανικού όσοι είχαν επενδύσει σε αυτήν. Αρα ουδεμία σχέση με την ελληνική ΔΕΗ, η οποία αν έμπαινε σε τέτοια διαδικασία θα κόστιζε ακριβά στον Ελληνα καταναλωτή ενώ βρίσκεται σε φάση επίτευξης των στόχων της για λειτουργική κερδοφορία το 2021 της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Δείτε περισσότερα εδώ:
https://tomanifesto.gr/to-diazygio-toy-alexi-tsipra-me-tin-alitheia-5-psemata-gia-vraveio-oskar/