Σοφία Νικολάου στον Ε.Τ.: «Σπάσαμε το απόστημα της ανομίας στις φυλακές»
«Εντός των φυλακών δεν επικρατεί πλέον ο νόμος του ισχυρού κρατουμένου», τονίζει η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ., Σοφία Νικολάου.
Οπως αναφέρει, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η ανομία πατάσσεται και τιμωρείται: «Εκείνο που με χαροποιεί είναι ότι ο μεγαλόπνοος, αλλά και με πολύ κόπο σχεδιασμός που κάναμε και υλοποιούσαμε, σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων, συνεχίζεται δυναμικά, με την ίδια ζέση κι εργώδη προσπάθεια».
Τι απολογισμό κάνετε κατά τη θητεία σας ως γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής;
Τον Ιούλιο του 2019, παραλάβαμε ένα σωφρονιστικό σύστημα σε πλήρη αποδιοργάνωση, με εργαζομένους απαξιωμένους. Η πρώτη και ίσως η σημαντικότερη απόφαση ήταν να σπάσουμε το απόστημα της ανομίας μέσα στις φυλακές. Το πράξαμε με καθημερινούς ελέγχους, που ξεπέρασαν σε 6 μόλις μήνες αυτούς που είχαν γίνει τα προηγούμενα 4,5 χρόνια. Διαχειριστήκαμε την πανδημία του κορονοϊού. Προωθήσαμε τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Και, φυσικά, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον Σωφρονιστικό Κώδικα, με γνώμονα την ενσωμάτωση των αλλαγών που είχαμε ήδη ξεκινήσει, όπως τις φυλακές ανοικτού τύπου για μικροποινίτες και τη θεσμοθέτηση της μετασωφρονιστικής μέριμνας, με γραφεία διασύνδεσης μέσα στα καταστήματα κράτησης, με νέα παραρτήματα της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ» και με τη συνολική στήριξη των αποφυλακιζόμενων προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών.
Τι άλλαξε στις ελληνικές φυλακές και τι θα κάνατε αν μένατε στη θέση αυτή;
Πιστεύω πως βάλαμε ισχυρότατες βάσεις για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το βασικότερο που άλλαξε είναι ότι εντός των φυλακών δεν επικρατεί πλέον ο νόμος του ισχυρού κρατουμένου. Δεν κάνουν κουμάντο οι ποινικοί, αλλά η διοίκηση και οι σωφρονιστικοί, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα ευνομούμενο κράτος. Πλέον, άπαντες γνωρίζουν ότι η ανομία πατάσσεται και τιμωρείται. Εκείνο που με χαροποιεί είναι ότι ο μεγαλόπνοος, αλλά και με πολύ κόπο σχεδιασμός που κάναμε και υλοποιούσαμε, σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων, συνεχίζεται δυναμικά, με την ίδια ζέση κι εργώδη προσπάθεια.
Δεχθήκατε σκληρή επίθεση ως κυβερνητικό στέλεχος, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έγινε αυτό κατά τη γνώμη σας;
Μόνο ως παράσημο και τίτλο τιμής μπορώ να χαρακτηρίσω την καθημερινή και λυσσαλέα επίθεση που δεχόμουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία σχεδόν χρόνια που υπηρέτησα ως γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Επιθέσεις που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Οι αιτίες προφανώς ανάγονται στο γεγονός ότι πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρούσαν -και διατηρούν- δεσμούς με ορισμένους κρατουμένους που αναγόρευαν σε «πολιτικούς». Με τον τρόπο αυτό πίεζαν για διακριτή μεταχείριση. Κυρίως, όμως, είχε να κάνει με το γεγονός ότι προσπάθησα να αναδείξω πόσο μεγάλο κακό προκάλεσε στην κοινωνία ο «Νόμος Παρασκευόπουλου», με τις αθρόες αποφυλακίσεις. Προφανώς, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν κι έχουν διαφορετική άποψη, καθώς πιστεύουν πως το να αποφυλακίζεις έναν σκληρό εγκληματία δεν είναι «έγκλημα», αλλά αποσυμφόρηση.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή κατά τη θητεία σας στη Γενική Γραμματεία;
Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο «δύσκολη». Διότι «δύσκολες» ήταν όλες οι μέρες που κάλπαζε η πανδημία και παλεύαμε να την κρατήσουμε μακριά από τα καταστήματα κράτησης. «Δύσκολη» ήταν και η περίπτωση Κουφοντίνα, ο οποίος, χρησιμοποιώντας την ίδια τη σωματική του ακεραιότητα, εκβίαζε την Πολιτεία για να περάσει ετσιθελικά το δικό του. Το μήνυμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα: Οσες απειλές κι αν δέχθηκα εγώ προσωπικά, όσες επιθέσεις λάσπης κι αν εξαπέλυσαν εναντίον μου, δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουμε τη διάκριση στη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου.
Ως γυναίκα, σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπως αυτό των φυλακών, πιστεύετε ότι είχατε εμπόδια στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων;
Δείτε περισσότερα εδώ: