Σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, ο φονικός σεισμός της Αθήνας που τελικά ήταν δυο – Τα 15 δευτερόλεπτα του τρόμου
Για όλους όσοι ήταν στην Αθήνα εκείνο το μεσημέρι του 1999 είναι μια εμπειρία που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεχάσουν. Ίσως γι' αυτόν τον λόγο οι εικόνες παραμένουν ακόμα τόσο «ζωντανές», που αν και σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια, φαίνεται σαν χθες από εκείνα τα 15 δευτερόλεπτα του τρόμου που άφησαν πίσω τους 143 νεκρούς
Ηταν μια ημέρα σαν σήμερα. Σε τέσσερα λεπτά οι δείκτες των ρολογιών θα έδειχναν 3 το μεσημέρι. Ήταν η στιγμή που ο χρόνος «πάγωσε». Ένα ξεχασμένο ρήγμα στους πρόποδες της Πάρνηθας, περίπου 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και με μόλις 10 χιλιόμετρα βάθος, «ξύπνησε». Τα φονικά Ρίχτερ του σεισμού χρειάστηκαν 15 δευτερόλεπτα για να σκορπίσουν τον θάνατο και την καταστροφή. Συνολικά 143, τουλάχιστον 700 τραυματίες και περίπου 50.000 έμειναν άστεγοι!
Ο φονικός σεισμός της Αθήνας που τελικά ήταν δυο
Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν είναι ευρέως γνωστό πως ο σεισμός της Αθήνας εκείνο το μεσημέρι του 1999 δεν ήταν ένας αλλά δυο! Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ' ύψος του εδάφους, που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, διαπιστώθηκε πως έγιναν δυο σεισμοί μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο. Ναι! Εκείνο το μεσημέρι, σχεδόν ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν δύο ρήγματα που οδήγησαν στην εκδήλωση δύο σεισμών. Τα ρήγματα εκτείνονταν μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας. Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν συνάδουν με τη βύθιση του ρήγματος της Φυλής και μιας πιθανής επέκτασης μέχρι τα Άνω Λιόσια που έχει μήκος μέχρι πέντε χιλιόμετρα. Το ρήγμα εθεωρείτο ακίνδυνο. Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη - αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα - αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό!
Προσεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε από τις 14:38 με τοπικά σεισμικά μεγέθη από 2,5 έως 3,2. Η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν αρκετά έντονη και διήρκεσε αρκετούς μήνες. Μέχρι αργά το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί περισσότερες από 400 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ! Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν στις 22:44 το βράδυ με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ! Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια έγιναν περίπου 4.000 μετασεισμοί.
Δείτε περισσότερα εδώ