Παρακολουθήσεις και στρατηγική της σύγχυσης: Όταν μπαίνουν όλα στο ίδιο μίξερ
Υποκλοπές, παρακολουθήσεις, κατασκοπεία, νόμιμες επισυνδέσεις, παράνομα λογισμικά: Αν και τα όρια ανάμεσα στις νόμιμες (κρατικές) και τις παράνομες (από άλλα κράτη ή ξένα κέντρα) παρακολουθήσεις είναι σαφή, τις περισσότερες φορές συγχέονται σκόπιμα. Είτε επειδή οι νόμιμα παρακολουθούμενοι επιδιώκουν να καλύψουν τον λόγο για τον οποίο ελήφθη μια τέτοια απόφαση, είτε επειδή η σύγχυση αυτή βολεύει τα ξένα κέντρα που παρανόμως παρακολουθούν, καθώς έτσι μπερδεύεται η δική τους παράνομη δραστηριότητα με την νόμιμη και επίσημη. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι χαρακτηριστικό...
Η πρόκληση της σύγχυσης αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα της στρατηγικής στα χέρια των διεθνών κατασκοπευτικών δικτύων. Από προπαγανδιστικής πλευράς γνωρίζουν όλοι πολύ καλά πως στη συνείδηση της κοινής γνώμης (που στην πραγματικότητα έχει άλλα προβλήματα) όλα συγχέονται και συμπλέκονται σε μία δράση - αυτήν της παρακολούθησης.
Ο κόσμος δεν κάθεται να ερευνήσει για παράδειγμα αν ένα παράνομο λογισμικό, το Predator για παράδειγμα, έχει αγοραστεί από μια χώρα και χρησιμοποιείται επίσημα ή αν έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιο ξένο κέντρο παρανόμως, πιθανόν και παράλληλα ή σε κοντινό χρονικό διάστημα με κάποια νόμιμη παρακολούθηση. Όλα γίνονται ένα στο μυαλό των ανθρώπων (που, όπως είπαμε, έχουν άλλα προβλήματα). Με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι παράνομοι, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις νόμιμες επισυνδέσεις και τρίβουν τα χέρια τους όταν η δική τους παράνομη δράση συνδέεται με τη νόμιμη κρατική.
Υπάρχουν περιπτώσεις που επωφελούνται και τα θύματα της παρακολούθησης, καθώς μπορεί συγχρόνως να παρακολουθούνται και νομίμως και παρανόμως, αλλά ελπίζουν ότι μέσα στη γενική σύγχυση οι λόγοι της νόμιμης παρακολούθησης θα κρυφτούν πίσω από την καταγγελλόμενη παράνομη.
Μάλιστα, η σύγχυση αυτή προκαλείται ακόμη και αν ανάμεσα στις δύο δράσεις (νόμιμη και παράνομη) υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση, αν οι λόγοι είναι διαφορετικοί και αν το timing της παράνομης αποκάλυψης συνδέεται με τον κίνδυνο αποκάλυψης των στοιχείων που έχουν προκύψει από τη νόμιμη παρακολούθηση.
Το παράδειγμα της Ισπανίας: Από τους Καταλανούς ως τον Σάντσεθ
Πάμε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ισπανίας.
Εκεί, τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύφθηκε πως παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών του κόμματος ERC, στις ψήφους του οποίου στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Podemos.
Δείτε περισσότερα εδώ: