Οι άγνωστες Παναγιές του Ελληνισμού - Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από ιδιαίτερα Θεοτοκωνύμια (Εικόνες)
Τα 1.300 ονόματα, τα θαύματα, η χριστιανική παράδοση και οι προσευχές για την προστασία των γυναικών και των μωρών τους
«Φορείς τον ήλιο φόρεμα, σκαμνί σου το φεγγάρι/για να ακουμπάς τα πόδια σου και γύρω στα μαλλιά σου/ στεφάνι δωδεκάστερο. Kαι δέρνουν τα πλευρά σου/φτερούγια σαν του σταυραϊτού, με εκείνα για να τρέχεις/ απ' της παράδεισος το φως στης κόλασης τη νύχτα», γράφει ο Κωστής Παλαμάς, απευθυνόμενος προς την Παναγία, στο περίφημο «Η φλογέρα του βασιλιά». Οταν ο χρόνος δεν εξαντλείται στο εδώ και τώρα, όταν ο θάνατος γίνεται γιορτή, η Χριστιανοσύνη εμψυχώνεται από την Κοίμηση της Θεοτόκου, προσβλέποντας στις πρεσβείες Της, για την αιώνια ζωή.
Ετσι, κάθε Δεκαπενταύγουστο (ιδιαιτέρως) η Ελλάδα βιώνει πανηγυρίζοντας το «Πάσχα του καλοκαιριού». Τη μετάστασή Της, από τη Γη στον Ουρανό. Και είναι ξεχωριστή η χαρά, αυτή η χαρμολύπη, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η Γιορτή της Παναγιάς «κάνει την πατρίδα μας να ευωδιάζει πνευματικά», όπως έλεγε ο αγιογράφος Φώτης Κόντογλου. «Η Παναγία είναι η μητέρα της Ορθοδοξίας. Από το πνευματικό της μύρο ευωδιάζει όχι μονάχα η Εκκλησία μας, αλλά και ολόκληρη η ζωή μας». Γι' αυτό και οι Ελληνες στην αγκαλιά Της ψάχνουν για καταφύγιο. Συγχώρεση, παρηγοριά και δύναμη. Αναζητούν το θαύμα. Το μικρό και το μεγάλο. Σε Εκείνη λένε το πόνο τους, σε Εκείνη τη χαρά τους. Για εκείνους είναι πάντοτε η Μαρία. Το κοντινότερο θεϊκό πρόσωπο στον άνθρωπο, ίσως επειδή υπήρξε μάνα και φέρει αυτό το αιώνιο σύμβολο ζωής και απροϋπόθετης αγάπης.
Η καταγραφή συνεχίζεται
Ο τόπος μας είναι διάσπαρτος από ναούς, ξωκλήσια και μονές αφιερωμένους στη Χάρη της. Και στα καθ' ημάς παραμένουν σχεδόν αναρίθμητα τα ονόματα, τα «Θεοτοκωνύμια», όπως λέγονται, που της έχουμε προσδώσει ανά τους αιώνες. Εξ ου και το «Χιλιονοματούσα». Προς το παρόν, υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 1.300, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται...
Δείτε περισσότερα εδώ: