2022: Τα 12+1 γεγονότα που περιμένουμε τη νέα χρονιά από την πολιτική μέχρι τον αθλητισμό
To 2021, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας, ήταν έτος μεγάλων ανακατατάξεων, επιστημονικών ανακαλύψεων και γεωστρατηγικών αλλαγών. Τι μας επιφυλάσσει όμως το 2022; Η μόνη σταθερή πρόβλεψη είναι...η αβεβαιότητα, με φόντο τις νέες μεταλλάξεις και τους «άγνωστους Χ» που προκύπτουν διαρκώς. Υπάρχουν βέβαια και τα προγραμματισμένα μεγάλα γεγονότα.
Το 2022, το 22ο έτος του 21ου αιώνα -όπως κάθε νέα χρονιά- φέρνει μαζί του ελπίδες και προσδοκίες. Πολύ περισσότερο μάλιστα στην εποχή της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας.
Οι Κινέζοι την 1η Φεβρουαρίου του 2022 γορτάζουν τη χρονιά της Τίγρης. Συμπίπτει με την τελική διορία της δέσμευσης 13 χωρών στην Ασία να διπλασιάσουν τις τίγρεις έως το 2022, στην πιο φιλόδοξη προσπάθεια αποκατάστασης που έχει γίνει ποτέ για ένα μόνο είδος. Το έργο ξεκίνησε το 2010, όταν υπήρχαν περίπου 3.200 άγριες τίγρεις σε όλο τον κόσμο. Σύμβολο δύναμης και γενναιότητας οι τίγρεις είναι ανεξάρτητες, ατρόμητες, πιστές και έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση.
Δυνατές μπροστά στις αντιξοότητες, δεν υποχωρούν στιςπροκλήσεις, είναι επίμονες και αποφασιστικές και έχουν ελεύθερη φύση, γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και αδυναμία τους. Oι τίγρεις είναι γρήγορες στη δράση, οπότε το 2022, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι οτι οι καταστάσεις θα αλλάζουν με ταχύτητα.
Σύμφωνα με τους αστρολόγους «Οι ιδιοσυγκρασίες φουντώνουν, το δράμα και ο ενθουσιασμός βασιλεύουν και τα τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» τη χρονιά της Τίγρης. Αυτό μπορεί να ισχύει για τις προσωπικές σχέσεις και την καριέρα, ενώ σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορεί να φέρει πολιτικές αναταραχές ή κοινωνική επανάσταση.
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο
Το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη διοργάνωση των Θερινών Αγώνων το 2008. Η μεγάλη διοργάνωση (4-20 Φεβρουαρίου) προκαλεί ήδη εντάσεις, μήνες πριν ξεκινήσει. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κίνηση που η Κίνα υποδέχθηκε με οργή, υποσχόμενη «αποφασιστικά αντίμετρα».
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το ψηφιακό της νόμισμα που ονομάζεται «e-CNY», σε επισκέπτες και αθλητές.Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα έρθει κανείς; Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Λιθουανία ανακοίνωσαν επίσης διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε μποϊκοτάζ των «αγώνων της γενοκτονίας», που ονομάστηκαν έτσι από τη δίωξη των Ουιγούρων Μουσουλμάνων από την Κίνα στη Σιντζιάνγκ.
Το «οικονομικό τανγκό» της Αργεντινής
Η Αργεντινή εκτελεί ένα...απαιτητικό οικονομικό ταγκό με πολλούς πιστωτές. Απέναντί της βρίσκεται πρώτα η Λέσχη του Παρισιού, μια άτυπη ομάδα 22 χωρών- πιστωτών χωρών, η οποία αναμένει από το Μπουένος Άιρες 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια αφού επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει πέρυσι την κήρυξη στάσης πληρωμών.
Ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έδωσε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του οργανισμού, 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αποπληρωμή του συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.
Περισσότερα εδώ: